DRESSUURPROEF DOOR DE OGEN VAN EEN JURYLID

Alexandra van der Lelij is jurylid bij dressuurwedstrijden in de klassen B t/m L2. Hoe zien de proefjes die we met z’n allen rijden er eigenlijk door haar ogen uit? Wat kan zij zien? En wat niet?

Juryleden zien veel
Tijdens een proef rijd je verschillende oefeningen. Deze kunnen goed gaan. Of wat minder. Maar juryleden kijken niet alleen naar de uitvoering. Ze zien meer. Alexandra: “Aan de uitvoering van de verschillende oefeningen, kun je zien hoe een paard wordt gereden: is het ruggebruik in orde; is het paard ontspannen; is het handgebruik van de ruiter goed? Neem bijvoorbeeld het halsstrekken. Als de hals niet goed daalt, rijdt de ruiter het paard meestal nog onvoldoende over de rug. Of het paard heeft niet genoeg vertrouwen in de hand van de ruiter. Ik geef de ruiter dan als tip om daaraan te werken. Als het paard beter over de rug wordt gereden, zie je dit ook vaak terug in de punten op andere onderdelen.”

Punten scoren
“Als jurylid wil je je punten graag kwijt”, zegt Alexandra. “Ik zie graag assertief gereden proeven. Daarmee kun je echt scoren.” Vlak voor het interview was de prijsuitreiking voor de klasse L1. Alexandra: “Bij veel mensen heb ik genoteerd dat ze met iets meer impuls mogen rijden. Dat komt de uitvoering van de oefeningen vaak ten goede. Daarbij is het goed om te zien als een paard vlot reageert op de hulpen en energiek beweegt.” Er mag wel wat lef in, vindt Alexandra: “Stel dat je negens rijdt voor een mooie middendraf, dan kun je je een vier voor een fout permitteren. Je eindscore valt dan alsnog hoger uit dan wanneer je enkel zesjes krijgt.”

Vriendelijke hand
Alexandra licht er nog een puntje van verbetering uit: “Ik zie nog veel te vaak dat mensen met hun handen rijden, in plaats van met hun been en zit. Ze trekken het paard om bij een wending, maar begrenzen het paard niet met het buitenbeen. Dat is gewoon zonde!” Daarnaast is een vriendelijke hand natuurlijk prettiger voor je paard. “Juryleden zien graag een ‘happy athlete’”, voegt Alexandra toe.

Source: https://www.bitmagazine.nl/instructie/dresuurproef/27023/